Meldingen van burn-out als beroepsziekte 2005-2017

Bron: Nationale Registratie Beroepsziekten (NCvB)

In onze huidige samenleving waarin iedereen vooral heel druk lijkt te zijn, is het vaak lastig om stress, irritaties en (over)spanningen adequaat tegemoet te treden.

Niet gek dus dat ook het aantal burn-outs enorm is toegenomen in de afgelopen jaren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het zelfs over de “gezondheidsepidemie van de 21e eeuw.” Als dit inderdaad waar is, dan ligt dat in ieder geval niet aan een gebrek aan mogelijkheden voor een betere omgang met stress, deze bestaan namelijk al eeuwenlang.

Inderdaad zijn moderne en wetenschappelijk onderbouwde strategieën zoals cognitieve gedragstherapie grotendeels gebaseerd op praktische filosofieën uit de oudheid. Stoïcisme is daar een van. Maar ook op Oosterse filosofie gebaseerde praktijken kunnen ondertussen rekenen op bewezen positieve effecten. Uitgangspunt hier is dat stress iets is dat komt vanuit gehechtheid aan het vergankelijke. Degene die het ‘pad van het midden’ volgt, geeft deze gehechtheid op een leert de dingen zo te nemen zoals ze werkelijk zijn: veranderlijk en vergankelijk.

Hieronder vindt u mijn aanbod van trainingen en workshops voor organisaties, gericht op algemene (emotionele) veerkracht, persoonlijk welbevinden, en excelleren in werk en leven. Mocht u meer willen weten over hoe ik precies te werk ga met dit soort filosofieën, wat ze concreet kunnen opleveren en wat voor kosten daaraan zijn verbonden, neem dan contact met mij op via het contactformulier.


Death_to_Stock_Photography_NYC_Skyline_1.jpg

Trainingsdag Stoïcijnse levenskunst

Vanuit de kardinale deugden (wijsheid, rechtvaardigheid, moed en zelfbeheersing) ontwikkelen we een stoïcijnse benadering voor hedendaagse uitdagingen. Centraal staat: niet de concrete situaties zitten in de weg, maar onze meningen.

Trainingsdag Oosterse filosofie in de praktijk

Vanuit de vier Edele Waarheden van de Boeddha (1. er is lijden 2. lijden heeft een oorzaak 3. de oorzaak kan weggenomen worden 4. door oefening bevrijden we ons van het lijden), benaderen we hedendaagse uitdagingen vanuit een Oosters perspectief. Training in aandacht en zelfonderzoek staan hierbij centraal.

Twee-daagse training praktische filosofie

Unieke training bestaande uit een combinatie van Westerse en Oosterse praktische filosofie. Door beide wegen te combineren vinden we de ultieme melange van middelen om meer rust en innerlijk welbevinden te ervaren.


“Pablo weet de abstracte wetenschap filosofie goed te vertalen naar de dagelijkse praktijk. De deelnemers van ons event namen concrete tips mee van zijn sessie die ze direct in de praktijk konden brengen. Dat was voor ons de kracht van zijn enthousiasmerende verhaal.” Thijs Peters - Director of Sales, Postillion Hotels Nederland. Foto:  jan@buteijn.nl .

“Pablo weet de abstracte wetenschap filosofie goed te vertalen naar de dagelijkse praktijk. De deelnemers van ons event namen concrete tips mee van zijn sessie die ze direct in de praktijk konden brengen. Dat was voor ons de kracht van zijn enthousiasmerende verhaal.” Thijs Peters - Director of Sales, Postillion Hotels Nederland. Foto: jan@buteijn.nl.